KURMA
SEJARAH POKOK DAN BUAH KURMA
JENIS KURMA
Kurma ini lebih mempunyai tekstur yang agak sama dengan kurma Ajwa yang lembut. Berbentuk panjang dan kurus, kurma ini kebanyakannya ditanam di Semenanjung Barat Arab Saudi. Ia mempunyai kulit yang hampir lut dan berwarna coklat. Isinya pula mempunyai kedutan lembut, mempunyai rasa yang unik, berserabut, tidak begitu manis dan agak kenyal.
3. KURMA SAYER
Kurma ini mempunyai kulit kering yang tipis dengan bentuk yang panjang serta bujur. Ia dikenali dengan pelbagai nama lain seperti kurma Stamaran, Saamaran, Stamara atau Samberun. Pada awalnya, kurman ini berwarna kuning, kemudian ia beralih menjadi kuning gelap dan akhirnya menjadi merah atau coklat gelap ketika sudah masak.
4. KURMA SAFAWI
Kurma Safawi pula adalah jenis kurma kurma yang lembut dan separa kering. Ia boleh dikenali daripada warnanya yang hitam mendalam, panjang serta bersaiz sederhana. Ia dikatakan mempunyai rasa yang agak sama dengan kurma Ajwa namun bentuknya lebih oblong berbanding kurma Ajwa. Kurma Safawi ini juga cukup terkenal dengan produktivinya dan mudah didapati sepanjang tahun berbanding jenis kurma lain.
5. KURMA MAZAFATI
Kurma Mazafati dianggap sebagai antara kurma yang paling lazat di dunia dengan isi yang tebal serta warna hitam yang menarik berbanding jenis buah kurma lain yang ada di pasaran. Di Malaysia, kurma ini juga dijenali sebagai Kurma Madu, Kurma Kimia atau Kurma Bam. Isinya lembut dan mempunyai rasa yang manis serta agak lembap kerana kandungan air yang tinggi. Kurma yang berasal dari Iran ini juga merupakan antara jenis kurma yang popular di pasaran Malaysia.
6. KURMA RABBI
Kurma ini berbentuk lonjong, isinya lembut dan berwarna coklat gelap. Ada kalanya, ia kelihata agak kemerah-merahan. Ia juga merupakan salah satu daripada enam jenis kurma merah kering yang popular. Buah kurma Rabbi ini adalah jenis separa kering dengan kandungan kelembapan di bawah 15%.
7. KURMA PIAROM
Kurma berwarna hitam kecoklatan ini sering disebut sebagai kurma separuh kering yang paling sedap. Seperti kurma Rabbi, kurma Piarom juga dianggap separuh kering kerana kandungan kelembapannya yang kurang daripada 15%. Kurma Piarom berbentuk bujur, kurus dan panjang serta mempunyai saiz yang agar besar berbanding kurma lain iaitu kira-kira 3 ke 5 cm. Juga dikenali sebagai Mariami, kurma ini juga mempunyai rasa yang unik dan dikatakan sebagai salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana ia keluarkan secara ekslusif dari Hajiabad, selatan Iran.
KHASIAT KURMA UNTUK TUBUH
1. Baik Untuk Sistem Penghadaman
Kurma terkenal sebagai sumber serat yang baik untuk sistem pencernaan. Bergantung kepada jenis, kurma boleh membekalkan antara 6.4 hingga 11.5% keperluan serat harian. Di samping itu, kandungan fenolik tinggi dalam buah ini dapat membantu ‘membersihkan usus’.
Ia juga mempunyai sifat antiradang bagi menjaga kesihatan perut terutamanya pada bulan Ramadan.
2. Mencegah Anemia
Anemia merupakan penyakit kekurangan sel darah merah atau hemoglobin dalam tubuh. Sekiranya tubuh kekurangan sel darah merah, seseorang boleh terdedah kepada masalah kekurangan oksigen.
Oleh itu, individu yang mengalami kekurangan sel darah merah boleh amalkan pengambilan kurma bagi mencegah anemia secara semulajadi.
3. Baik Untuk Kesihatan Tulang
Buah ini mengandungi khasiat penting seperti selenium, mangan, dan kuprum untuk perkembangan tulang yang sihat.
Selain itu, khasiat magnesium yang terkandung dalam buah ini juga dapat membantu menjaga kepadatan mineral tulang dan sekaligus mencegah osteoporosis.
Mangan pula merupakan mineral penting yang menyokong penghasilan enzim bagi pembentukan tulang.
4. Menyihatkan Jantung
Khasiat kurma juga terletak pada kandungan mineral dan vitamin yang penting untuk kesihatan jantung.
Magnesium dan kalium yang terkandung dalam buah ini dapat membantu menurunkan tekanan darah ke paras yang lebih sihat.
Pada masa yang sama, kandungan serat dalam buah kurma juga bermanfaat untuk mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh.
Kompaun fenoliknya pula dipercayai dapat menurunkan risiko penyakit seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan strok.
5. Membantu Penurunan Berat Badan
Buah yang tinggi serat ini juga mengandungi protein jenis tidak larut. Kedua-dua khasiat kurma ini dapat membuatkan seseorang rasa kenyang lebih lama apabila makan kurma. Jadi, ia boleh membantu seseorang mengawal pemakanan dengan lebih mudah.
Namun, anda tidak boleh memakannya secara berlebihan dan masih perlu menjaga pemakanan serta lakukan senaman untuk mendapatkan berat badan ideal.
6. Kaya Dengan Antioksida
Buah kurma mengandungi beberapa komponen antioksida seperti fenolik, flavionoid dan karotenoid untuk melawan radikal bebas.
Antioksida ini penting bagi melindungi sel dan sistem tubuh daripada keradangan yang boleh mengakibatkan penyakit dan gangguan sistem imuniti.
7. Baik Untuk Kesihatan Otak
Sebuah kajian daripada Neural Degeneration Research mendapati bahawa buah ini memiliki potensi untuk mencegah penghasilan protein yang mengakibat keradangan di otak iaitu interleukin 6 (IL-6).
Kadar protein IL-6 yang tinggi di dalam otak sering dikaitkan dengan risiko penyakit degeneratif seperti Alzheimer.
Selain itu, kajian terhadap haiwan mendapat buah ini memiliki potensi dalam mengurangkan aktiviti protein beta amiloid yang mengakibatkan pembentukan plak di otak.
Apabila plak berkumpul di otak, ia boleh mengakibatkan gangguan komunikasi antara sel-sel otak sehingga menjurus kepada kematian sel otak.
Kematian sel otak merupakan salah satu punca bagi penyakit dementia dan Alzheimer.
8. Membantu Lancarkan Proses Bersalin
Sebuah kajian yang diterbitkan oleh Journal of Obstetrics and Gynecology melaporkan bahawa wanita hamil yang makan enam biji kurma sehari selama 4 minggu berturut-turut sebelum bersalin cenderung untuk mempunyai bukaan vagina yang lebih lebar.
Tempoh waktu bersalin bagi wanita hamil yang mengamalkan buah ini juga dipercayai lebih pendek berbanding yang tidak mengamalkannya.
Ini disebabkan oleh kandungan zat aktif dalam buah ini yang boleh memacu penghasilan hormon oksitosin, iaitu hormon yang berfungsi untuk meningkatkan sensitiviti rahim dan merangsang kontraksi.
Ulasan
Catat Ulasan